Najczęściej nie silimy się na zbyt wyszukane epitety, kiedy próbujemy ocenić z jaką kawą mamy do czynienia.  W większości przypadków jest ona dla nas po prostu dobra lub niedobra. Takie bardzo oszczędne opinie nie są jednak przypadkowe, gdyż ich uzasadnienie tkwi w pewnych wartościach, które są w stanie zdefiniować osoby, które oceną jakości kawy zajmują się profesjonalnie. Pod uwagę bierze się zatem kwasowość, wyważenie, cielistość, czy też konsystencję co ma odzwierciedlenie w smaku oraz aromacie kawy. Warto dowiedzieć się, co ma największy wpływ na wspomniane parametry.

Najlepsza kawa, to ta świeżo palona

Bez względu na to z jakim gatunkiem mamy do czynienia, najlepsza kawa do biura, która osiągnie wyjątkowy aromat i smak to będzie ta, która była świeżo wypalana. Najlepszym porównaniem jest zestawienie palenia kawy z pieczeniem chleba – każdy doskonale wie, że ciepły chleb prosto z piekarni jest o wiele smaczniejszy od tego kilkudniowego. Mimo tego, że jest on wciąż jadalny, nie posiada już tak wyjątkowego smaku.

Identycznie jest w wypadku kawy. Jeśli otrzymamy kawę, która trafiła do nas niemal prosto z palarni okaże się o wiele lepsza od tej, której palenie miało miejsce kilka miesięcy wcześniej. Tego typu kawa dostępna jest właśnie w masowej sprzedaży i znajdziemy ją chociażby na półkach sklepowych w marketach. Miejmy to na uwadze podczas wyboru kawy do firmy.

Pamiętajmy o tym, kupno kawy prosto z palarni nie wiąże się z wysokim wydatkiem ani też z jakimikolwiek problemami. Ceny są tak naprawdę bardzo porównywalne do tych w marketach, a takie oferty z łatwością odnajdziemy w Internecie.

Kupując kawę w palarni, wiemy także dodatkowo co znajduje się w opakowaniu. Palarnie zawsze oferują różne gatunki i odmiany kaw, które pochodzą z różnych plantacji. To dość istotne, gdyż będziemy w stanie je z łatwością rozróżnić. Co więcej, możemy także wybrać jeden z czterech stopni wypalenia kawy, co zdecydowanie wpływa na jej smak. Będą to na pewno produkty, które wygrałyby każdy ranking kawy ziarnistej.

Skąd pochodzi kawa…

Kawa uprawiana jest w tzw. kawowym pasie, czyli na obszarze, który ogranicza zwrotnik raka i koziorożca. Faktem jest, że na każdym kontynencie kawa smakuje inaczej, a nawet ziarna z tego samego kontynentu, często się od siebie różnią. Wszystko z uwagi na odmienne sposoby przetwarzania ziaren, metody uprawy kawowca oraz gleby, na której rośnie

Kawy dostępne w sprzedaży masowej, zazwyczaj wywodzą się z plantacji przemysłowych, a co za tym idzie proces przetwarzania owoców kawowca i uprawa ma przemysłową skalę. W wyniku tego, większość kaw, które znajdują się na masowym rynku mają prawie identyczny smak.

Kompletnie inaczej wygląda to w wypadku ziaren, które pochodzą z tych mniejszych plantacji. Jako, że tam owoce kawowca są ręcznie zbierane przez plantatorów, suszone na słońcu, a później selekcjonowane jeszcze na poziomie plantacji, są one o wiele lepsze od tych, które uzyskuje się w plantacjach działających na przemysłową skalę. Najlepsze ziarna pochodzą z plantacji oraz kawowych regionów, gdzie cały rodziny zajmują się uprawami. Takie ziarna trafiają do klasowych palarni, a ich świeże wypalenie powoduje, że ich aromat i smak jest o wiele lepszy od tych, które dostępne są w sprzedaży masowej. Właśnie po takie ziarna należy sięgać, aby wypełnić nasz dystrybutor kawy w biurze lub w domu.